Produkcja sake; wino, wódka czy piwo, a może zupełnie coś innego? – część 1

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)

Witam w kolejnej części poświęconej napojowi samurajów i od razu chciałbym przeprosić za zwłokę w napisaniu kolejnego rozdziału. Liczyłem, że ktoś zainteresowany tematem pobudzi mnie trochę do działania i napisania kolejnego artykułu na temat sake – niestety do tego nie doszło ;), ale nadal macie szanse :).

Sake w Polsce
Sake w Polsce

Przechodząc zatem do sedna sprawy – czym właściwie jest sake? W Polskich sklepach i restauracjach jeszcze kilka lat temu przyjęło się przekonanie, że jest to rodzaj wina japońskiego – tylko jak można robić wino z ryżu? Niektórzy (na szczęście nieliczni) z powodu przezroczystości napoju stwierdzili, że jest to rodzaj wódki w stylu made in Japan. Okazuje się, że napój ten najbardziej w produkcji przypomina produkcję piwa, ale jak wiemy nim nie jest. Można więc powiedzieć, że sake to wyjątkowy napój alkoholowy, którego nijak nie można przyporządkować do żadnej z grup alkoholi.

Zanim słowo o produkcji, należy wspomnieć również o składnikach na sake czyli:

  1. Woda – najdłużej utrzymujące się browary posiadały własne źródła wysokogatunkowej wody, która była wolna od żelaza i manganu. Do produkcji sake używa się bardzo dużych ilości wody, używanej nie tylko w produkcie, ale również przy m.in. płukaniu ryżu. Rodzaj wody (miękka lub twarda) zależy bezpośrednio od typu sake, ale należy podkreślić, że najbardziej znanym typem wody jest twarda woda miyamizu, charakterystyczna dla dobrych gatunkowo sake.
  2. Ryż – nie należy zapominać o głównym składniku sake czyli ryżu. Występuje on w wielu odmianach, ale oczywiście nie wszystkie są używane przy produkcji sake. Obecnie używa się 10 podstawowych gatunków, ale nadal są tworzone krzyżówki gatunków jak np. Yamada Nishiki (król ryżu), stosowana w lepszych gatunkach sake. Uznanie zdobyła również odmiana Omachi (królowa ryżu).
  3. Drożdże – pijąc sake często wyczuwa się ich charakterystyczny posmak. Służą oczywiście do fermentacji czyli przemiany cukrów w alkohol. Powinny być uważnie stosowane, aby produkt finalny był zadowalający. Istnieje kilkanaście znanych gatunków drożdży stosowanych w produkcji sake, ale często browary tworzą własne krzyżówki drożdży.
  4. Koji – bakterie, powstające z ryżu i na ryżu

Natomiast więcej o samej produkcji dowiecie się w następnym artykule. Jest to skomplikowany proces i jego opis zajmie trochę czasu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Produkcja sake; wino, wódka czy piwo, a może zupełnie coś innego? - część 1, 9.0 out of 10 based on 1 rating

One thought on “Produkcja sake; wino, wódka czy piwo, a może zupełnie coś innego? – część 1

  1. Pyszne jest sake mniam a artykuły ciekawe

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge