Mój sposób na Latte – część 1

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Polacy stają się coraz większymi miłośnikami kawy.

Powyższe zdanie w pełni oddaje rosnącą w nas estymę do czarnego napoju. Może wynika to z naszego stylu życia, w którym potrzebujemy napoju pobudzającego nas do działania i stanowiącego idealną formę przerwy podczas wykonywanej pracy :).

Umilamy sobie w ten sposób czas w szkole, pracy czy podczas spotkań. Na co dzień w wyniku braku czasu sięgamy po kawę rozpuszczalną lub sypaną. Natomiast w sytuacjach towarzyskich dominuje mała czarna oraz czasami cappuccino. Przyznam szczerze, że do kawy rozpuszczalnej mam mieszany stosunek – takie mieszanie pozwala niestety uzyskać kawę o małą intensywnym smaku i bez “głębi” dobrej kawy. Jeszcze gorszym pomysłem są sprzedawane w saszetkach kawy z dodatkiem cukru, czyli “3 w 1” lub “2 w 1”. Natomiast całkowite niziny kawowej rozkoszy prezentuje sypkie cappuccino, które z kawą niewiele ma wspólnego (kilka procent kawy w składzie) mimo nasypania tych 6 czy 8 łyżeczek (wprost zabójcza ilość :).

Warstwy w Latte
Warstwy w Latte

 

Polacy coraz częściej przekonują się także do Latte, czyli kawy warstwowej – przyznam, że ja też stałem się jej niewolnikiem. Tak jak na przykładzie główne warstwy to:

  • lekka pianka górna
  • warstwa samej kawy
  • rozcieńczona kawa z mlekiem
  • warstwa samego mleku
  • warstwa dodatkowa (adwokat, syrop lub whisky dla kawy po irlandzku 🙂 )

W zależności od techniki nalewania grubość poszczególnych warstw może się znacznie różnić. W następnych dniach postaram się opisać sposoby robienia latte oraz cappuccino – w tym celu niezbędny będzie najprostszy ekspres (oczywiście można się także posłużyć dobrą kawiarką i dobrze zmiksować i podgrzać mleko).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 thoughts on “Mój sposób na Latte – część 1

  1. Wygląda pysznie. Kolejny sposób na urozmaicenie podania tego wspaniałego napoju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge