Mój sposób na Cappuccino – część 1

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Jak zrobić dobre cappuccino?

gotowe cappuccinoIstnieje bardzo dużo metod przyrządzania dobrej kawy w stylu cappuccino, podobnie jak wiele typów tej kawy – w tym miejscu nie uwzględniam proszkowym substytutów, sprzedawanych w sklepach. Osobiście postaram się nie wyrokować, która metoda i finalny produkt będzie najlepszy, a tylko postaram się podać swój sposób na dobre cappuccino. W tym celu niezbędny będzie dobrej jakości ekspres do kawy, najlepiej z mieszarką i podgrzewarką do mleka.

Od czego więc zacząć przyrządzanie jakiejkolwiek kawy w ekspresie:

  1. Woda z kranu zawiera dużo kamienia, więc najlepiej kupić osobną wodę mineralną – dobrym wyborem będą 5 litrowe butelki niegazowanej wody dla zaoszczędzenia gotówki.
  2. Ziarna czy mielona? Najlepiej pełne ziarna i ich mielenie w budowanym do ekspresu młynku do kawy lub mielenie ręczne. Można także zastosować drobno mielone kawy np. MK Cafe.
  3. Mleko – najlepsze będzie 2% lub lepiej się pieniące 3.2%. Śmietanki do kawy w płynie są dobre, ale mało ekonomiczne.

Po podgrzaniu wody, można zacząć przygotowanie cappuccino, czyli proces właściwy:

  1. Podgrzanie filiżanek np. wlewając ciepłą wodę
  2. Przygotowanie dużej łyżeczki kawy i odpowiednie jej dociśnięcie

    jedna porcja kawy
    jedna porcja kawy
  3. Wlanie kawy do 2/3 wysokości małych filiżanek

    wlew kawy
    wlew kawy
  4. Na powierzchni kawy powstaje gorzka w smaku pianka

    kawa z gorzką pianką
    kawa z gorzką pianką
  5. Zebranie warstwy pianki i wlanie powstałej zawartości do większej filiżanki

    kawa po oczyszczeniu z gorzkiej pianki
    kawa po oczyszczeniu z gorzkiej pianki
  6. Dodanie spienionego i podgrzanego mleka do kawy
  7. Podanie gotowego cappuccino na stół 🙂

    gotowe cappuccino
    gotowe cappuccino

Tak wygląda mój sposób na cappuccino. Może znasz lepszy sposób z użyciem ekspresu? Jeżeli tak, to podziel się nim w komentarzu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

2 thoughts on “Mój sposób na Cappuccino – część 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge