Jak zrobić dobre cappuccino?
Istnieje bardzo dużo metod przyrządzania dobrej kawy w stylu cappuccino, podobnie jak wiele typów tej kawy – w tym miejscu nie uwzględniam proszkowym substytutów, sprzedawanych w sklepach. Osobiście postaram się nie wyrokować, która metoda i finalny produkt będzie najlepszy, a tylko postaram się podać swój sposób na dobre cappuccino. W tym celu niezbędny będzie dobrej jakości ekspres do kawy, najlepiej z mieszarką i podgrzewarką do mleka.
Od czego więc zacząć przyrządzanie jakiejkolwiek kawy w ekspresie:
- Woda z kranu zawiera dużo kamienia, więc najlepiej kupić osobną wodę mineralną – dobrym wyborem będą 5 litrowe butelki niegazowanej wody dla zaoszczędzenia gotówki.
- Ziarna czy mielona? Najlepiej pełne ziarna i ich mielenie w budowanym do ekspresu młynku do kawy lub mielenie ręczne. Można także zastosować drobno mielone kawy np. MK Cafe.
- Mleko – najlepsze będzie 2% lub lepiej się pieniące 3.2%. Śmietanki do kawy w płynie są dobre, ale mało ekonomiczne.
Po podgrzaniu wody, można zacząć przygotowanie cappuccino, czyli proces właściwy:
- Podgrzanie filiżanek np. wlewając ciepłą wodę
- Przygotowanie dużej łyżeczki kawy i odpowiednie jej dociśnięcie
- Wlanie kawy do 2/3 wysokości małych filiżanek
- Na powierzchni kawy powstaje gorzka w smaku pianka
- Zebranie warstwy pianki i wlanie powstałej zawartości do większej filiżanki
- Dodanie spienionego i podgrzanego mleka do kawy
- Podanie gotowego cappuccino na stół 🙂
Tak wygląda mój sposób na cappuccino. Może znasz lepszy sposób z użyciem ekspresu? Jeżeli tak, to podziel się nim w komentarzu.
Do żmudnej pracy przy tłumaczeniach… idealna 😉
Tłumacz ostatnio opublikował…Wojna cenowa wśród tłumaczy
Wygląda pysznie, dobry sposób na urozmaicenie podania kawy dla jej smakoszy 😉
Dietetyk ostatnio opublikował…Nietolerancja laktozy i alergia na białko mleka krowiego – czyli kiedy mleko szkodzi