For Goodness “Sake”, czyli coś więcej o napoju samurajów

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Gekkeikan Sake
Gekkeikan Sake (Black & Gold) – dostępna w Polsce

W najbliższych dniach przedstawię serię krótkich artykułów na temat “sake” (wszystkie najważniejsze dane pochodzą z książki Henryka Sochy “Sake – napój samurajów” – zapraszam do lektury !!!).

Poniżej przedstawiam spis treści najbliższych trzech artykułów:

1. Sake – znaczenie i terminologia (podstawowe rodzaje)

2. Produkcja sake; wino, wódka czy piwo, a może zupełnie coś innego?

3. Zasady picia oraz sake w Polsce i na świecie

Zacznijmy od tego, że znaczenie słowa “sake” w Japonii a w Polsce i na świecie jest całkiem odmienne. Dla Japończyków “sake” to po prostu różnego typu alkohole i to nie tylko te rodzime, ale również sprowadzane ze świata – szczególnie umiłowali piwa czy whisky, poza tym można tam dostać trunki z całego świata (np. Polska żubrówka czyli “dzoburokka”). Zauważyli także popularność swojego alkoholowego napoju ryżowego i choć sami nadają mu inną nazwę to zaakceptowali zachodnie nazewnictwo – wszystko dla rozpowszechnienia marki tego wina ryżowego (w rzeczywistości nie jest to wino – patrz poniżej).

Nazewnictwo ryżowych napojów alkoholowych jest w Japonii bardzo szerokie. Poniżej zamieściłem tabelkę z najważniejszymi terminami.

Termin Znaczenie
Sake  Każdy napój alkoholowy w Japonii
Nihonshu Napój alkoholowy wytwarzany z ryżu, typowa nazwa dla sake, często występuje jako skrócona nazwa nihon, dzieli się na seishu i nigorishu
Nigorishu Mętny napój alkoholowy wytwarzany z ryżu, nie będący sake
Seishu Przezroczysty napój alkoholowy z ryżu, oficjalna nazwa sake o zawartości alkoholu od 8 do 21%
Shochu Całkowite przeciwieństwo sake, napój produkowany z ziemniaków, pszenicy oraz ryżu, szczególnie popularny w Korei (jako shoju), w przedziale alkoholu od kilkunastu do ponad 50%
Futshushu Niskogatunkowa sake o małym stopniu spolerowania ryżu
Daiginjoshu Sake o najwyższym stopniu spolerowania ziaren (50% i więcej), najwyższa klasa sake
Ginjoshu Sake wysokiej jakości, dostępna również w Polsce, do 40% spolerowania ziaren, 60% na etykiecie oznacza pozostałą po procesie polerowania objętość ziaren
Junmaishu Najczęściej spotykany gatunek sake o spolerowaniu dochodzącym do 30%. 70% objętości spolerowanych ziaren
Koshu Sake leżakująca (ponad 12 miesięcy), jakość sake nie ulega dużej zmianie podczas leżakowania, w przeciwieństwie do wina czy whisky
Genshu Sake o największej ilości alkoholu (około 20%), bez dodatku wody
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

CommentLuv badge