W najbliższych dniach przedstawię serię krótkich artykułów na temat “sake” (wszystkie najważniejsze dane pochodzą z książki Henryka Sochy “Sake – napój samurajów” – zapraszam do lektury !!!).
Poniżej przedstawiam spis treści najbliższych trzech artykułów:
1. Sake – znaczenie i terminologia (podstawowe rodzaje)
2. Produkcja sake; wino, wódka czy piwo, a może zupełnie coś innego?
3. Zasady picia oraz sake w Polsce i na świecie
Zacznijmy od tego, że znaczenie słowa “sake” w Japonii a w Polsce i na świecie jest całkiem odmienne. Dla Japończyków “sake” to po prostu różnego typu alkohole i to nie tylko te rodzime, ale również sprowadzane ze świata – szczególnie umiłowali piwa czy whisky, poza tym można tam dostać trunki z całego świata (np. Polska żubrówka czyli “dzoburokka”). Zauważyli także popularność swojego alkoholowego napoju ryżowego i choć sami nadają mu inną nazwę to zaakceptowali zachodnie nazewnictwo – wszystko dla rozpowszechnienia marki tego wina ryżowego (w rzeczywistości nie jest to wino – patrz poniżej).
Nazewnictwo ryżowych napojów alkoholowych jest w Japonii bardzo szerokie. Poniżej zamieściłem tabelkę z najważniejszymi terminami.
Termin | Znaczenie |
---|---|
Sake | Każdy napój alkoholowy w Japonii |
Nihonshu | Napój alkoholowy wytwarzany z ryżu, typowa nazwa dla sake, często występuje jako skrócona nazwa nihon, dzieli się na seishu i nigorishu |
Nigorishu | Mętny napój alkoholowy wytwarzany z ryżu, nie będący sake |
Seishu | Przezroczysty napój alkoholowy z ryżu, oficjalna nazwa sake o zawartości alkoholu od 8 do 21% |
Shochu | Całkowite przeciwieństwo sake, napój produkowany z ziemniaków, pszenicy oraz ryżu, szczególnie popularny w Korei (jako shoju), w przedziale alkoholu od kilkunastu do ponad 50% |
Futshushu | Niskogatunkowa sake o małym stopniu spolerowania ryżu |
Daiginjoshu | Sake o najwyższym stopniu spolerowania ziaren (50% i więcej), najwyższa klasa sake |
Ginjoshu | Sake wysokiej jakości, dostępna również w Polsce, do 40% spolerowania ziaren, 60% na etykiecie oznacza pozostałą po procesie polerowania objętość ziaren |
Junmaishu | Najczęściej spotykany gatunek sake o spolerowaniu dochodzącym do 30%. 70% objętości spolerowanych ziaren |
Koshu | Sake leżakująca (ponad 12 miesięcy), jakość sake nie ulega dużej zmianie podczas leżakowania, w przeciwieństwie do wina czy whisky |
Genshu | Sake o największej ilości alkoholu (około 20%), bez dodatku wody |