Dlaczego to właśnie Mark Crick jest kolejnym bohaterem mojego cyklu?
Mark Crick jest z zawodu fotografikiem, który w książce “Zupa Franza Kafki” zamieścił 14 przepisów kulinarnych inspirowanych słynnymi pisarzami światowej literatury. W gronie 14 wspaniałych (głównie Anglików), dla których stworzył on odpowiadające im przepisy znaleźli się:
- Raymond Chandler – “Jagnię w sosie koperkowym”
- Jane Austyne – “Jajka z estragonem”
- Franz Kafka – “Szybka zupa miso”
- Irvine Welsh – “Wypasione ciacho”
- Marcel Proust – “Tiramisu”
- Gabriel Garcia Marquez – “Coq au vin”
- John Steinbeck – “Risotto z grzybami”
- markiz de Sade – “Luzowane kurczęta z nadzieniem”
- Virginia Woolf – “Clafoutis Grande-Mere”
- Homer – “Fenkata”
- Graham Greene – “Kurczę po wietnamsku”
- Jorge Luis Borges – “Sola a la Dieppoise”
- Harold Pinter – “Grzanki z serem”
- Geoffrey Chaucer – “Tarta z cebulą”
Oczywiście mój wybór w tym zestawieniu padł na Franza Kafkę i przepis, w którym można odnaleźć wiele odwołań do “Procesu”.